Μάρι, πες µας λίγα λόγια για εσένα ώστε να σε γνωρίσουµε.

Γεννήθηκα στο Τόκιο και πέρασα τα παιδικά µου χρόνια μεταξύ Αθήνας, Τόκιο και Κάιρο. Σπούδασα στο Parsons της Νέας Υόρκης, στο Ecole de la Chambre Syndicale de la Haute Couture στο Παρίσι και στο Esmod του Τόκιο. Άρχισα να εργάζομαι ως σχεδιάστρια στο Λονδίνο αλλά σταµάτησα όταν γέννησα την κόρη µου και αποφάσισα να αφοσιωθώ στο µεγάλωµα της. Εκείνη την εποχή δεν δηµιουργούσα πολύ αλλά όταν µεγάλωσε και είχα περισσότερο χρόνο, έγινε µια µεγάλη έκρηξη δηµιουργικότητας.

 volcano ovalme

Εξήγησε µας κάποια πράγµατα για την τέχνη σου και µε ποιο τρόπο συνδυάζεις τη δυτική µε την ανατολική καλλιτεχνική νοοτροπία.

Με ενδιαφέρει η ψυχή των πραγμάτων, η ενέργεια που αντανακλούν, η µνήµη που κουβαλούν, η χαρά που δίνουν τα µικρά γεννήματα της φύσης. Πιστεύω στην αξία της λεπτομέρειας και στην ευγενική, διακριτική δύναμη των φυσικών υλικών, όπως το µετάξι και το χειροποίητο χαρτί. Μου αρέσει να συνδυάζω διάφορα υλικά και τεχνικές. Τον τελευταίο καιρό συνδυάζω ότι αγαπάω, όπως την υψηλή ραπτική, τη ζωγραφική, κατασκευές από πηλό ή χαρτί , µε σπάνια υλικά που έχω συλλέξει απ’ όλο τον κόσμο, στις µινιατούρες που φτιάχνω και αυτό µου δίνει µεγάλη χαρά. Τώρα για το συνδυασμό Ανατολής και Δύσης στα έργα µου, δεν νομίζω ότι κάνω κάτι συνειδητά. Μεγάλωσα µε αυτό το πάντρεμα µέσα µου, οπότε µου βγαίνει αυθόρμητα. Ίσως να είναι περισσότερο εµφανές το ιαπωνικό στοιχείο µε την εσωστρέφεια και το φαντασιακό βλέμμα αλλά αυτό που µε εµπνέει και µε ωθεί να δηµιουργήσω είναι το µοναδικό φως της Ελλάδας που αν αφεθείς σε αυτό σου επιτρέπει να δεις πέρα από το φανερό. Έτσι κι αλλιώς όμως, δεν υπάρχουν στεγανά στην ουσία. Σε Ανατολή και Δύση η τέχνη στο βάθος µιλάει µε το ασυνείδητο, µε τα σύμβολα, µε την γλώσσα της καρδιάς.

 

Read the full interview at ovalme.net

 

Share on Facebook